Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Csapatmunkálatok
Eredeti szöveg hivatalos angol fordítás
Fordította Ricz
Szerkesztette Süti237 (01-11), Drithel (12-19)
Lektorálta Teri-chan
Pillanatképek
Kapcsolódó projektek
Cat Shit One
Angol cím Apocalypse Meow
Egyéb címek Komando kocia kupa, 越戰狂想曲
Típus manga
Eredeti nyelv japán
Hossz19 rész
Év1998
Műfajakció, dráma, háborús, seinen, történelmi
Témaantropomorfizmus, állatszereplő, beszélő állat, faji előítélet, kommunista, különleges alakulat
Hivatkozások[Hivatalos oldal] [ANN] [MyAnimeList] [AnimeAddicts]
Műveletek Fórum Letöltés Online
Ismertető
Felvezető és a manga életútja
Ha az ember fia vagy lánya, azt olvassa, hogy valami seinen, akkor rendszerint komoly, mély tartalmú műre gondol, ahol az eszköz nem számít, a hatás és a cél a fontos benne. De lehet-e valami egyszerre komoly és komolytalan? Látszólag a kérdés egyszerű, vagyis, hogy a válaszunk az lenne, hogy nem. Pedig el kell hinnünk: mindig van valami új, ami ránk cáfol.

A Cat Shit One manga ennek egy ékes példája. Komoly tartalmú mű, komolytalan bemutatással. Valahogy így lehetne zanzásítani az összefoglalását. Már a címe is komolytalan: Macskaszar Egyes, vagy az angol változatban Apocalypse Meow, vagy Nyaukalipszis most. A Motofumi Kobayashi által írt és illusztrált 3 kötetes manga 1998-ban jelent meg a Softbank Publishing gondozásában. Amerikában a történet tér- és időbeli helyzete miatt az Apocalypse Now! (Apokalipszis most!) című Francis Ford Coppola által rendezett háborús drámára gondolva átnevezve jelent meg. 2004-ben az ADV Manga, noha Kanadában nyomtatta, Angliában jelentette meg ezen a címen. Eredeti címén jelent meg viszont 2006-ban Európa több országában, mint Lengyelország, Franciaország, Belgium és Spanyolország. 2008-ban következett az előzmények elmesélése, a Cat Shit One '80, amely azóta is fut és 3 kötet jelent meg belőle. A Studio Anima 2010-ben kezdi meg a számítógépes grafikával készült ONÁ-t, amely már változtat az alaphelyzeten.


A manga története
A vietnámi háború... egy iszonyatos és kegyetlenül véres háború az idegekkel, a kommunistákkal és a gerillákkal. Amerika legnagyobb buktaháborúja. A vegyi fegyverek első bevetési színhelye. Az 1959 és 1975 közt vívott háborúban súlyos anyagi és emberveszteséget könyvelhettek el az amerikaiak.

Három amerikai katonát kísérhetünk szemmel: Bota, Perky és Rats. Mindhárman felderítők, a Cat Shit One-nak (magyarul Macskaszar Egyesnek) nevezett csapat tagjai. Minden egyes küldetésük (vagy fejezet) során megismerjük a katonák mindennapjait, a háború borzalmait, olyan dolgokat, amelyekről csak napjainkban lehet beszélni, a fegyvereket és a különféle hadászati eszközöket, bevetési módokat.


A manga megjelenési formája, rajzolása
Nos, itt van a komolytalanság. Állatszereplőkkel előadott háború, noha ilyet mintha láttunk volna már párszor, annyi különbséggel, hogy nem nemzetenként más és más az szimbolikusnak is nevezhető állat.
Az amerikaiak nyulakként jelennek meg, míg a vietnámiak macskákként. A franciák disznók, a kínaiak pandák, a japánok majmok, az oroszok medvék, a koreaiak kutyák, a britek patkányok és az ausztrálok kenguruk.

De hogy miért nyulak az amcsik? Ennek egy szójáték a poénja. Japánul a nyúl "usagi", ami a United States of America General Infantry (magyarul az Amerika Egyesült Államos Általános Gyalogsága) rövidítésnek is megfeleltethető. A britek a Desert Rats alapján (a brit 7. hadosztály Észak-Afrikában a II. világháború idején) nyerték el az alakjukat.

Egyébként rajzolása igen realisztikusra sikeredett, ami a paródiaszerű forma és eszköztár mellett igen különösen mutat, mégis nem csupán egyedi lesz ezáltal, hanem ínyencség és kuriózum a maga műfajában.


Főbb karaktereink
Sergent Perkins (Perky) - amerikai katona, a Cat Shit One-egység vezetője. A későbbiekben kapitányi rangot kap, részt vesz az iráni nagykövetség ostromában és a falklandi háborúban. Kapcsolatai vannak a brit légierő különleges szerveivel, valamint a GSG 9 és a GIGN szervekkel.
Sergent White (Rats) - amerikai mesterlövész és vietnámi-angol tolmács. Jó háttérrel rendelkezett, amíg a háborúban nem kötött ki. A későbbiekben a CIA tagjaként részt vesz Afganisztánban, a hogy segítse a Mudzsahideket a szovjet erők ellen.
Botasky (Bota) - amerikai és rádiós operátor. A mű során gyakran gyáva és rasszista. A háború után egy multinacionális gyorséttermi hálózat igazgatója lesz, amelynek segítségével csempésztet Ratsnak fegyvereket Afganisztánba .
Beckwith - A B-52-es Különleges Különítmény parancsnoka, aki gyakran ad a Cat Shit One-nak feladatot. Később a Delta Force parancsnoka lesz, és a Saskarom-hadművelet kudarca után visszavonul.


Véleményezés
Nagyon jó a rajzolása, a történelmi hátteret is remekül elénk festi, benne igazi karakterekkel, helyzetekkel, a maga kissé morbid módján. Különleges csemege, érdemes elkezdeni olvasni.
Írta: | 1970.01.01
Stúdiók
Készítők
TörténetMotofumi Kobayashi
RajzMotofumi Kobayashi