Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Belépés
Kapcsolat
Facebook Twitter
Indavideó
E-mail
Gyakran ismételt kérdések
Felhasználók
robeetfk1985
Státusz: 31 perce
Tag
Puffi01
Státusz: 52 perce
Tag
nagygeoman
Státusz: 56 perce
Tag
asante
Státusz: 3 órája
Tag
cornell
Státusz: 3 órája
Tag
zapparo
Státusz: 3 órája
Tag
gathen
Státusz: 3 órája
Tag
yasushi-kun
Státusz: 4 órája
Tag
silverghost79
Státusz: 4 órája
Tag
ruigetsu
Státusz: 4 órája
Tag
Kentagora
Státusz: 4 órája
Tag
reattila
Státusz: 4 órája
Tag
Partneroldalak
Animagazin Anime Center
AoiAnime DEVstance
DragonHall+ Guddo-Fansub
Haru-Subs Issho Tosho
Lair of the Ronin Manga Birodalom
Namida Fansub PancakeHut
Ricz/Ronin Factories Blog Terian
The Librarian Warrior Urahara Shop
Wakabashii
Támogatás

Oldalunk fenntartásához te is hozzájárulhatsz egy jelképes összeggel.

Részletek | GyIK

Aktuálisaink
Alice to ZourokuArteAzur LaneCat Shit OneChuukan Kanriroku TonegawaGaikotsu Shotenin Honda-sanGinga Eiyuu DensetsuGyakuten SaibanHulaing BabiesJust Because!Madan no Ou to VanadisMahoutsukai no YomeMidori no MakibaoMonster Musume no Iru Nic...Murenase! Seton GakuenNekopara (TV)Occultic;NineOsomatsu-san S2Steins;Gate 0Tensei shitara Slime Datt...Tsuki ga KireiTsurune: Kazemai Koukou K...Uchi no Ko no Tame naraba...Ultraman
Eseménynaptár
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Nincsenek előjegyzett események.

Tagfelvétel
Tagfelvétel
Hírek a nagyvilágból
Megnyitások száma
7572
Hozzászólások száma
36
Mi a helyzet a fájlmegosztással?
Emlékeztek, hogy pár napja, mikor leállította az FBI a MegaUploadot, elfogta a vezetőit, az Anonymous hacker-csoport megfenyegette és figyelmeztető akcióba kezdett #OpMegaupload néven? Most nagyobb durranásra készülnek, ahogy azt megígérték az orosz RT hírügynökségen keresztül: az #OpGlobalBlackout keretében több oldalt és szervert fognak leállítani, elérhetetlenné tenni. A mostani kis akciójukban a CBS amerikai televízió oldalát törölték (amit azóta helyreállítottak), valamint új videóüzenetükben figyelmeztették az amerikai Kongresszust: amennyiben nem fékezik meg a jogvédő szervek őrült hajtóvadászatát a fájlmegosztó oldalak ellen, úgy fogják elsötétíteni azokat, amelyekhez újonnan hozzáfértek. Többek közt az ENSZ, a Microsoft, a YouTube, a Facebook, a Twitter, valamint több bank szervereit. Utóbbiakról több millió amerikai állampolgár adataihoz fértek hozzá, amelyeket mint zsarolási alapot fognak felhasználni.

További dolgokról, a főnökség személyes meglátásáról és a csapatot érintő kilátásokról a részletekben lehet olvasni.
Személyes vélemény az akcióhoz: nos egyfelől támogatom az Anonymous törekvéseit, még ha nem is teljességgel tiszták a módszereik. De már csak ilyen a kiberháború, aminek közvetve mi is részesei vagyunk. Mondhatnánk, hogy a szenvedő alanyok, de a háborút nem mi kezdtük a feltöltésekkel. Mi, akik az internetet használjuk valamilyen szinten magunk is kalózok vagyunk: azért osztunk meg valamit, hogy másnak, akinek nincs pénze megszerezni egy adott dolgot, vagy csak térben áll tőle távol, ahhoz, hogy beszerezhesse, vagy épp módja nincs rá, az is megkaphassa. Sokan tartanak tőle, valahol jogosan, hogy az adott kiadványt akkor nem veszik meg.

Viszont ehhez hadd fűzzek hozzá egy gondolatsort: te megvennéd azt a filmet 1-2 ezer forintokért is, amiről nem tudod, hogy megéri-e? Mi van, ha nem tetszik? Akkor fölösleges pénzkidobás volt csupán, ott áll porfogónak a polcon vagy a fiók mélyén. Ha meg tetszik, akkor pedig úgyis megveszi az ember, mert mégis csak ez egy fajta tiszteletnyilvánítás az adott mű felé. Több magyar kiadású anime van meg nekem is, mind írott, mind eredeti formában, pont ezért. Sőt: normál filmek is. Ez egy bevett gyakorlatnak mondható a részemről, mikor a mai filmiparban 10 filmből 1 ha ér valamit. Ezt még Andusia mondta az AnimeAddicts fórumában, s igazat adok neki. Az elmúlt időszakban túl sok szennyfilmet láttam, amit inkább azonnal töröltem, mintsem kiírjam majd.

Hogy a kalózkodásból lehet-e így profitot csinálni? Lehet. Számos egyéb módszere van, s a Bethesda nemrégiben ezzel a módszerrel dobbantott a Skyrim játék kapcsán. Nem érdekelte őket a kalózverziók léte, mert többen vették meg utána az eredeti játékot is. Ez a tipikus példája, hogy mind a játékiparban mind a filmiparban a minőségre kellene törekedni, nem a mennyiségre.

De akkor mi a helyzet a szerzői jogokkal? Csupán annyi, hogy ezek a törvények évtizedekkel el vannak avulva. Nem korszerűek, nem követik a modern kor vívmányai, lehetőségeit, az emberi pszichotípusokat. Aki le akar tölteni valamit, az úgyis letölti, ez gondolom mindenkinek világos. S hol van akkor a jövő? Ott, hogy vagy belátják a fejesek, hogy a törvények nem örök időkre szólnak, hanem újra meg újra, különböző időközönként meg kell őket újítani. Vagy ott, hogy a RIAA és társai visszalépnek és (talán) helyreáll a rend. Azonban ez a fajta vergődés továbbra is élni fog, s továbbra is lesznek ilyen jellegű és mértékű atrocitások. Ez a két út van, és sajnos nincs, nem látni középutat.

Nem kívántam politizálni ezzel, de ugyanakkor úgy éreztem, hogy mindenkinek joga van a tisztánlátáshoz. Mert részben a csapatot is érinti: ha a legrosszabb következik be, akkor sajnos doktrínát kell váltanunk, méghozzá az eddigiektől radikálisabb mértékben. Ahogy Oliver Cromwell, az angol polgári forradalom vezetője mondta a XVII. században: "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!". Most is ezt csinálom: készülök a télre. Egyelőre azt csináljuk, hogy kivárjuk a tűzvihart, s aszerint cselekszünk tovább. Hogy mik ezek a stratégiai lépések, még nem tiszták teljesen előttem sem. Sajnos a helyzet ehhez még képlékeny.
Írta Ricz - 2012.01.23 14:25
Hozzászólások
#31 JANOSHERCEG - 2012.01.25 14:44
114 Ricz: A #23 bejegyzésedre visszatérve. Tehát ha én valamit felrakok valahova, és nem kérek érte pénzt, de bárki letöltheti az nem kalózkodás Magyarországon? Bár lehet én vettem ki rosszul. Ám ezek szerint a legtöbb magyar fansub oldal teljesen legálisan, és büntethetetlenül működik? (AA és a többi) Mert ezt, így nehéz elképzelni.
#32 Ricz - 2012.01.25 15:26
1
JANOSHERCEG írta:
Ricz: A #23 bejegyzésedre visszatérve. Tehát ha én valamit felrakok valahova, és nem kérek érte pénzt, de bárki letöltheti az nem kalózkodás Magyarországon? Bár lehet én vettem ki rosszul. Ám ezek szerint a legtöbb magyar fansub oldal teljesen legálisan, és büntethetetlenül működik? (AA és a többi) Mert ezt, így nehéz elképzelni.

Csak féllegálisan működünk (mind). Mert a szerzői jogokat nem fizettük ki a videók felhasználásáért. De mivel a hazánkban hivatalosan megjelent animéket (mind videó-, mind hangsávban), filmeket nem piszkáljuk, amíg a licenc és a forgalmazási engedélye érvényes, nem vagyunk pesztrálva. Ez amolyan megtűrt állapotként is értelmezhető. Röviden: kalózkodásnak kalózkodás, de nem olyan jellegű, hogy keresztes hadjárat kezdődjön meg.

Támogatást viszont az oldal és a szerver fenntarthatóságára minden oldalnak van joga kérni, de ez nem képez(het)i profit tárgyát, valamint mint érkező támogatással, célszerű el is számolni vele (és adózni is utána), mert ettől függetlenül bevételként kezelt dolog. Ezért van az AA-nak is ilyen lapja a támogatásnál. Amennyiben profitot termelnek a támogatásból (értsd: nyerészkednek rajta), abban az esetben a NAV (az APEH utóda) jár el velük szemben. Bár nem tudom miért fűztem ezt hozzá, mert sok köze nincs a témához.
#33 JANOSHERCEG - 2012.01.25 18:55
114 Mindenesetre kösz. Jó hogy hozzáfűzted, mert érdekes volt.
#34 Serenaxd - 2012.01.25 22:44
1005 Miket meg nem tud az ember Cute
#35 Whitman - 2012.01.26 07:33
682 Ezért van az, hogy megkérnek mindenkit, hogy a megjegyzés rovatba tüntessék fel azt hogy "Támogatás", vagy "Szerver támogatás", mert így (hA PEH esetleg valami oknál fogva meglátogatná a bankszámlát, és az illetőnél rákérdezne a dologra) számlával/nyugtával tudja igazolni a pénz hollétét.
Abból még nem lenne gond, hogy feliratok készülnek az animékhez, filmekhez, mert a felirat mint olyan saját szellemi tulajdont képez, amiért akár pénzt is lehetne kérni. A probléma itt a video és hanganyaggal van.
Hisz a legtöbb fansub (sőt az összes) valamilyen RAW-hoz csinálja a feliratot, és "mellé is teszi".
Bár megoldást jelentene, ha egy nagybácsi kiperkálná az adott mű jogdíját (Ami MO esetében eléggé alku képes szerintem.) AA és az összes Fansub oldal azokhoz készítene feliratot, és azokat linkelnék.
Így az oldalak a munkájukért pénzt is kérhetnének.

Hogy jobban érthető legyen, és egy kicsit mókás is.
Adott a Ritz/Ronin Factories Fansub oldal.
Ritz egy nap úgy dönt, hogy non profit szervezetet hoz létre.
Lefekteti az alapokat, üzleti terv, meg miegymás. (Programozó vagyok, nem közgazdász.)
Mint non profit közhasznú társaság kéri az ingyenes reklám blokkot a TV-be. (Kérem adja adója 1%-át Ritz-nek, hogy bla bla...)
Ritz meg is kapja a lét.
Felveszi a kapcsolatot a kintiekkel, és olyan jog címen, hogy a japán kúltúra, és anime népszerűsítéséért némi kis engedményt (talán) kicsikar belőlük.
Amikor a kinti csatornák megkapják a RAW-ot, Ritz is megkapja.
Felhívás az oldalon a Fansub oldalaknak.
"Tanuljatok Japánúl, és fordítsatok wazze!!!"
Persze ingyen.
Mindezért cserébe a FS oldalak megkapják a friss ropogós RAW-okat, amiket immáron jogtisztán felhasználhatnak.
(Sőt ha Ritz olyan kedves, még fizethet is érte, bár ez már a FS oldalnak bevételként jelenik meg.)
Amint kész a felirat, Ritz felteheti a Ritz/Ronin Factories online video nézőjére INGYEN, és lehet nézni.
Amolyan VIP tagdíjjal (Pl 1000 Ft/SMS/HÓ) le is tölthetné az illető az adott anyagot.
Ez a pénz szintén befolyna a szerver fenntartásba, karbantartásokba, újabb jogdíjak kifizetésébe.
Így profitot nem termel, mert a bevétel egyben kiadásként is szerepel.
Ha nincs haszon, nincs miért aggódni, és mindenki boldog.


Kb ez egy járható út lenne, és teljesen legális minden szempontból.
Bár maga az előkészítést jól át kell gondolni.
#36 K-chan - 2012.01.26 11:52
173 Így hozzátenném ahhoz a részleghez, hogy eredetiben megvesszük a dolgokat: saját tapasztalat, ezzel is vigyázni kell. Anno én megvettem egy eredeti játékot, imádom, kedvencem, de a hülye magyarok csak egy CD-re akarták feltenni az alapjáraton kétcédés játékot. Persze a dolog pénzkidobás lett, kaptam fél játékot egy áráért.
Aka: végül évek múlva, amint megtaláltam a neten teljesben, letöltöttem. Igen, illegálisan. Viszont ott van nekem bizonyítéknak, hogy igenis megvettem :D
Szóval az ilyen letöltések maradhatnának nyugodtan, elvégre ki tudja, ki jár hasonlóképpen és mivel. Másrészt ha mondjuk eltörik a CD, akkor vegye meg újra? Igen, erre ott van a biztonsági másolat-dolog, de sajnos az ügyészek abba is simán belebeszélhetnek, hogy "tutira nem annak szántad".

Rex szólásával is egyetértek, miszerint vannak olyan régi dolgok, amiket már nem lehet kapni, tehát marad a letöltés. Mi anyámmal például vadászuk évek óta Sólyomasszony-t, de egyszerűen sehol sem lehet beszerezni....
/Ha sikerül, már perkáljuk is, addig itt van nálam letöltve, hogy megnézzem, ha kedvem van rá/
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.